top of page

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ММА

 

 

--- Създаване ---

Българска федерация по ММА (БФ ММА) е спортна организация, лицензирана от Министерството на младежта и спорта от 29.12.2014г.

Президент на БФ ММА е Станислав Недков - Стъки, бивш състезател в най-голямата ММА организация в света - UFC, и първият българин постигнал победа там. През 2015 г. Станислав Недков е избран и за президент на Балканската ММА Федерация (Balkan MMA Federation). Понастоящем членуващите в БФ ММА клубове са 25 на брой, покриващи почти всички Областните центрове в страната. БФ ММА е пълноправен член на Международната федерация по ММА IMMAF.

--- Успехи ---

От лицензирането през 2014 до края на 2020г. националните състезатели на БФ ММА успяват да извоюват 322 международни медала от Световни, Европейски и Балкански първенства във всички възрастови групи.

От 2015г., без прекъсване, БФ ММА е отборен шампион на Балканите. БФ ММА е първата ММА организация в света, въвели правилник и дали възможност на деца от 12-годишна възраст да практикуват и да се състезават в един от най-популярните спортове в света.

 

--- Мисия ---

БФ ММА има за цел да изгражда, стимулира и подпомага физическата култура на гражданите, при деца, младежи и трениращи спортисти, както и да популяризира, развива и допринася за постигнето на високо спортно майсторство при смесените бойни изкуства на територията на Република България.

От 2015 г. специалност „ММА“ е включена и се изучвава в Национална спортна академия „Васил Левски“

--- Дейност ---

БФ ММА организира и провежда състезания за професионалисти и аматьори.

Състезанията за аматьори са насочени към 4 основни възрастови групи:

12-13 годишни (момчета/момичета)

14-15 годишни (кадети/кадетки)

16-17 годишни (юноши/девойки)

18+ годишни (мъже/жени),

 

БФ ММА селекционира, организира и ръководи подготовката на националните отбори – момичета и момчета, кадети и кадетки, юноши и девойки, и мъже и жени и представя Република България на всички международни професионални и аматьорски спорни състезания и форуми.

--- Участие в ръководни структури на IMMAF ---

След проведено Общо събрание на IMMAF през ноември 2019г., за пръв път в ръководните структури на Международната федерация се включват български представители, в лицето на президента на БФ ММА, Станислав Недков и на генералния секретар на БФ ММА, Вероника Налбатска.

Станислав Недков е избран за Председател на Комисията по развитие на спорта ММА за под 18-годишни (Youth Development Commission) и за член на Дисциплинарната комисия към IMMAF.

Вероника Налбатска е член на Антидопинговата комисия към IMMAF и на Комисията, отговаряща за развитието на женския ММА.

Станислав Недков - Стъки, пресконференци
Станислав Недков - Стъки, BULMMAF, UFC
Българска федерация по ММА - BULMMAF, сн
Българска федерация по ММА - BULMMAF, сн
bottom of page