top of page

ММА за деца? Мисия възможна!

Безопасността – преди всичко

ММА (смесени бойни изкуства) е бързо развиващ се спорт и като такъв, се радва на широка популярност.

Съвсем естествено е той да увлича деца и подрастващи, които преди всичко искат да опитат, за да подражават на своите идоли.

Случва се обаче родители, които не са запознати със спецификата на спорта, да не приветстват тези желания на децата си, защото пред очите им изникват кадри на сбивания между деца в училище, и подсъзнателно си представят, че това ще се случва с децата им.

Истината обаче е друга.

ММА преди всичко е спорт, който може и се приспособява спрямо възрастовите групи и умения.

Няма как едно дете, току-що започнало тренировки, да прави това, което изградени възрастни състезатели практикуват от години.

Затова бихме искали да успокоим тези родители – ММА за деца е мисия възможна и може да бъде практикуван в безопасна и приятелска среда.

Тренировки по ММА за деца

Ако детето ви проявява интерес към ММА и иска да опита този спорт, потърсете дали във вашето населено място има клуб, който е член на БФ ММА. Пълен списък на клубовете, които са наши членове, ще намерите в секция „За нас“. Те са лицензирани от Министерството на младежта и спорта и отговарят на изискванията по Закона за физическото възпитание и спорт.

Искаме да подчертаем, че не носим отговорност за практикуването на ММА в клубове, които не са членове на федерацията и не са лицензирани от Министерството на младежта и спорта.

Уговорете се с председателя/треньора на клуба и попитайте за възможност да посетите тренировка, за да наблюдавате тренировъчния процес и да прецените дали детето наистина ще има желание да опита.

Състезанията за най-малките започват от 12 навършени години, но тренировки могат да се практикуват и преди тази възраст.

А съвсем не е и задължително практикуващите спорта да участват на състезания. Може да спортуват за здраве, дисциплина, изграждане на характер и умения, а също и с възпитателна цел.

Ползи от практикуването на ММА за деца

 

Както всеки за спорт, така и за смесените бойни изкуства важи следното:

-подобрява се координация и баланс

-подобрява се опорно-двигателната и мускулна система

-влияе добре на кръвообращението и сърцето

-помага на децата да поддържат здравословно тегло, изразходвайки енергия

-има възпитателна цел: учи на отговорност, дисциплина, уважение

ММА още може да се използва като средство за самозащита при нужда и учи, че енергията трябва да се пренасочва в залите, на тренировки и спаринг (т.е. контролирана среда), а не на улицата или училище под формата на насилие.

ММА учи децата, че упоритата работа води до успех тогава, когато е подплатена и с постоянство.

Показваме на децата как да се радват на успехите, но и как да приемат загубите с високо вдигната глава.

ММА в контролирана среда и под надзора на опитни треньори може да е безопасен и забавен спорт.

Състезания за най-малките

Българска федерация по ММА е една от първите федерации в света, която провежда състезания за деца, разпределени в 3 възрастови групи:

12-13 г. (момчета и момичета)

14-15 г. (кадети и кадетки)

16-17 г. (юноши и девойки)

За всяка възрастова група са характерни строги правила, унифицирани с правилника на IMMAF (Международната федерация по ММА), които са съобразени с възрастта. Към всяка възрастова група има и няколко теглови категории с голяма възможност за избор, за да не се налага най- малките да бъдат подлагани на изтощителни режими за сваляне на тегло, както би било при

професионални състезатели.

Така например, за най-малките спортисти ударите в глава са напълно забранени, а разрешените техники са предимно взаимствани от граплинг и борба.

Времетраенето на срещите е също съобразено с възрастта и при 12-13 и 14-15 годишните една среща продължава само 1 рунд.

Състезателите са със специална екипировка – протектори за кръка и ръце, осигурявана от БФ ММА и покриваща последните световни изисквания за безопасност.

 

Реферите и съдиите са преминали през редица международни обучения и имат дългогодишен опит в работата с подрастващи.

Нова цялостна система за оценяване към Б
ММА за деца - състезание Италия.jpg
ММА за деца.jpg
ММА за деца - състезание.jpg
bottom of page